Emma Thorkildsen- ny jente på vei mot toppen!

Postet av Olav Magne Tveitå den 9. Sep 2021

Mange har spurt hvem dette er og nå er det på tide å presentere henne. Emma er 15 år og siste tilskudd til friidrettsgruppa. Hun dukket opp første gang på friidrettstreningen i begynnelsen av juni. Hun bor i Iveland og har tidligere drevet mest med fotball. Hun opplevde at hun løp fra de fleste på fotballbanen og fikk lyst til å prøve seg innen sprint.

Det var ingen dum ide. Hun fant seg raskt fint til rette i friidrettsgruppa. Med godt humør og litt hjelp fra de eldre erfarne utøverne ble det en fin læringsarena for henne. Læringskurven var bratt. Allerede 19. juni stilte hun opp i Skillingslekene i Kristiansand. Hun hevdet seg bra og noterte 13,85sek på 100m. Hun ble opplyst om at hun ikke var så langt fra kvalifiseringskravet til UM på 13,65, men måtte legge inn litt mer trening først. Otra har i nyere tid ikke hatt noen jente kvalifisert for sprintdistansene i UM, så dette var spennende. Ville Emma med knappe 1 måneders trening klare dette kravet? Nøyaktig en måned senere stod hun klar på startstreken igjen. Denne gangen var det et nasjonalt stevne i Grimstad. Hun hadde fått spesialtrent litt på startene og følte seg nok bedre forberedt enn sist.

Treningen hadde gitt resultater. Hun fosset inn til ny personlig rekord med over 2/10sek. Det er ganske mye på 100m, nærmere 2m raskere faktisk! Men aller viktigst; hun klarte UM-kravet! 13,62sek var 3/100sek under kvalifiseringsgrensen. Nå var det bare å forberede seg til tur til Trondheim. Men først ville hun ta med seg 200-meteren i det samme stevnet. Dette var hennes første løp på distansen og det ble 28,76sek - dog i for mye medvind.

Fra nå av ble det kun fokus inn mot UM. Hun skulle møte alle de raskeste jentene i landet. UM inneholder jo både forsøk, semifinale og finale. For Emma var det bare realistisk med forsøk i denne omgang siden hun så vidt hadde klart kravet. Siden hun var kvalifisert på 100m fikk hun også delta på 200m. Vi trente litt spesifikt på denne distansen også.

Ved avreise til Trondheim torsdag kveld møtte vi ei spent jente på Kjevik. Det var nå hun skulle opp til eksamen. Ville den videre treningen de siste 6 uker gi resultater? Allerede fredag morgen skulle hun i aksjon. Både trener og mamma var litt engstelige under oppvarmingen. Startene satt ikke helt som de hadde gjort hjemme. Her var det mange nye inntrykk som skulle fordøyes. Heat etter heat løp av gårde. Det ble blåst i fløyta.  Plutselig var det hennes tur. Det var nå alt skulle stemme. Det minste feilsteg ville kunne ødelegge løpet. Alt skulle avgjøres i løpet av drøye 13sek. Dette var ikke en fotballkamp der man kunne komme tilbake om man fikk mål mot seg. Det var nå det gjaldt!

Skuddet gikk. Men det var ikke et vanlig skudd som hun var vant til. Det var en lavere lyd som kom ut fra høyttalere. Her var det profesjonelt startsystem med trykkfølere i blokka for å kunne avsløre tyvstarter.  Emma var tydelig ikke helt klar. Allerede ved starten ble hun hengende langt etter. De andre hadde nærmest kommer et par meter av gårde før hun var kommet seg ut av blokka. Det var en avstand man ikke kunne hente inn på bare 100m mot presumptivt sterkere løpere. Men Emma ga ikke opp. Denne jenta har en sterk viljestyrke. Hun kom opp i en fart som vi ikke trodde hun hadde kapasitet til. Hun løp seg opp i feltet og passerte ei jente fra Oslo. Og det som viser et fantastisk potensial; hun perset seg ned til 13,53sek med denne starten. Hun ble den 22.raskeste i Norge.

På 200m var det på tide med revansj for den svake starten. Og hvilken revansj! Starten satt som et skudd og hun gjennomførte en flott sving som om hun var en erfaren svingløper. Ut på langsiden ventet vi på at hun skulle stivne. Men hun stivnet aldri skikkelig. Hun holdt steget godt ved like og stormet inn til kjempepers på 27,90sek- forbedring på nærmere et sekund. Og denne gangen var vinden godkjent. Det er vel det man kaller «best når det gjelder»! Denne gangen la hun to bak seg i heatet og ble nr 18 totalt, bare 3/10sek bak avansement til semifinalen.

Nå er det tid for grunntrening og forberedelser til innendørssesong. Viktige mål for neste sesong er UM inne i Steinkjer og UM ute i Tromsø. Otra IL gratulerer med et fantastisk innhopp midt i konkurransesesongen.0 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Levert av IdrettenOnline